- PII
- 10.31857/S0869769824040063-1
- DOI
- 10.31857/S0869769824040063
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume / Issue number 4
- Pages
- 88-97
- Abstract
- During the study in 2022–2023. An analysis of 42 collection samples was carried out in the unstable climate of the Middle Amur region. All studied samples were divided into 5 ripeness groups according to the length of the growing season, and an analysis was carried out of the duration of the growth and development phases of plants in each of the ripeness groups. A correlation analysis of the influence of agroclimatic conditions on soybean grain yield was performed. In the course of studying correlations, it was revealed that during the growth process, the sum of active temperatures and the amount of precipitation had a significant impact on the mid-early and mid-late maturity groups. A correlation analysis of the influence of agroclimatic conditions on the accumulation of protein and fat in soybean seeds was performed. The most responsive to changing environmental conditions were varieties from the mid- and late-ripening ripeness groups. The pattern of increase and decrease in accumulated protein and fat in soybean seeds with different ripening periods has been determined. The analysis performed makes it possible to draw a conclusion about which ripeness groups can be useful for obtaining high grain yields, and which for the effective accumulation of protein and fat in soybean seeds.
- Keywords
- соя агроклиматические условия эффективные температуры сумма осадков группа спелости корреляция урожайность белок жир
- Date of publication
- 15.09.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 12
References
- 1. Новикова Л. Ю., Сеферова И. В., Некрасов А. Ю., Перчук И. Н., Шеленга Т. В., Самсонова М. Г., Вишнякова М. А. Влияние погодно-климатических условий на содержание белка и масла в семенах сои на Северном Кавказе // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2018. Т. 2, № 6. С. 708–715. DOI: 10.18699/VJ18.414.
- 2. Гуреева Е. В. Влияние метеорологических условий на хозяйственно ценные признаки сои // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2021. № 1. С. 28–31. DOI: 10.30850/vrsn/2021/1/28-31.
- 3. Тимохин А. Ю., Бойко В. С., Омельянюк Л. В., Асанов А. М. Продуктивность сои в различных условиях выращивания на юге Западной Сибири // Земледелие. 2022. № 6. С. 26–30. DOI: 10.24412/0044-3913-2022-6-26-31.
- 4. Федорова Т. Н., Асеева Т. А. Изменение региональных климатических характеристик Среднего Приамурья и их влияние на урожайность сои // Вестник ДВО РАН. 2022. № 3. С. 138–148. DOI: 10.37102/0869-7698_2022_223_03_14.
- 5. Зеленцов С. В., Мошненко Е. В., Ткачёва А. А., Рамазанова С. А., Трунова М. В., Будников Е. Н., Бубнова Л. А. Очень ранний сорт сои Пума // Масличные культуры. 2018. Т. 2, № 174. С. 148–151. DOI: 10.25230/2412-608X-2018-2-174-148-151.
- 6. Некрасов А. Ю. Соя: источники из коллекции генетических ресурсов ВИР // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2020. Т. 181, № 1. С. 48–52. DOI: 10.30901/2227-8834-2020-1-48-52.
- 7. Ашиев А. Р., Чегунова А. В., Скулова М. В., Хабибуллин К. Н., Кравченко Н. С. Влияние вегетационного периода на урожайность, содержание белка и масла в зерне коллекционных образцов сои // Зерновое хозяйство России. 2021. Т. 6, № 78. С. 33–38. DOI: 10.31367/2079-8725-2021-78-6-33-38.
- 8. Шепель О. Л., Асеева Т. А., Зволимбовская М. П. Зависимость хозяйственно-биологических признаков сои от гидротермических условий Среднего Приамурья // Достижения науки и техники АПК. 2020. Т. 34, № 8. С. 16–22. DOI: 10.24411/0235-2451-2020-10802.
- 9. Белышкина М. Е. Влияние агрометеорологических условий на продукционный процесс сортов сои северного экотипа // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2020. № 2 (50). С. 15–21. DOI: 10.18286/1816-4501-2020-2-15-21.
- 10. Белышкина М. Е., Кобозева Т. П. Влияние агроклиматических условий на жирнокислотный состав сои северного экотипа // Аграрный научный журнал. 2021. № 8. С. 9–12. DOI: 10.28983/asj.y2021i8pp9-12.
- 11. Хорняк М. П. Оценка коллекции сои по содержанию белка в зерне // Молодые ученые – Хабаровскому краю. 2023. № 1. С. 68–74.