RAS PresidiumВестник Дальневосточного отделения Российской академии наук Vestnik of the Far East Branch of the Russian Academy of Sciences

  • ISSN (Print) 0869-7698
  • ISSN (Online) 3034-5308

Productivity and nutritional value of the forage mass of the common vetch

PII
10.31857/S0869769824040049-1
DOI
10.31857/S0869769824040049
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 4
Pages
72-79
Abstract
The paper presents the results of a study on hybrid specimens of the common vetch (F2–F4) under the conditions of the steppe zone of Primorsky Territory. The garden vetch is a valuable and highly nutritious crop, which can be used for the production of herbage, silage, and hay and grown both independently and in a mixture with legume crops and grasses. The research goal was to create and study a highly productive hybrid material of the common vetch for further use in breeding. We analyzed 143 Vicia sativa L. genotypes from 2020 to 2022, fifteen of which were characterized by high nutritional value. The following hybrid specimens were determined to be the most valuable for further breeding: N2 (Lugovskaya 85 × VIR217), N8 (Lugovskaya 85 × DuPuy), N10 (Lugovskaya 85 × Kshen›), N1 (Lugovskaya 85 × N2252), N11 (Lugovskaya 85 × Monika), N15 (Nemchinovskaya yubileinaya × Lugovskaya 85), and N17 (Mestnaya × Lugovskaya 85). These genotypes were characterized by the highest yield of herbage (0.87–1.24 kg/m2), a high content of digestible protein per 1 kg of the dry matter (108.0–175.5 g), and the highest amount of digestible protein per one Russian feed unit (117.2–198.5 g).
Keywords
вика яровая гибрид зеленая масса питательность протеин обменная энергия
Date of publication
15.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
13

References

  1. 1. Безгодова И. Л., Коновалова Н. Ю. Влияние перспективных видов и сортов бобовых культур на ботанический состав, продуктивность и питательность однолетних смесей в условиях европейского севера России // АгроЗооТехника. 2022. Т. 5, № 4. DOI: 10.15838/alt.2022.5.4.2.
  2. 2. Синеговский М. О. Соя – культура мирового земледелия // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2023. № 5. С. 22–25.
  3. 3. Теличко О. Н., Мохань О. В. Кормовые достоинства гибридов вики посевной в условиях степной зоны Приморского края // Аграрная Россия. 2019. № 5. С. 7–11. DOI: 10.30906/1999-5636-2019-5-7-11.
  4. 4. Осипова В. В., Конощук Л. Я. Перспективные сорта вики яровой для заготовки кормов в условиях криолитозоны // Вестник АГАТУ. 2022. № 4 (8). С. 35–42.
  5. 5. Бабайцева Т. А., Вафина Э. Ф., Мильчакова А. В., Хамади А. И. Перспективные сорта зерновых и зернобобовых культур для выращивания в Удмуртии // Вестник Ижевской государственной сельскохозяйственной академии. 2023. № 1 (73). С. 4–15.
  6. 6. Агафонов В. А. Травосмеси суданской травы с высокобелковыми культурами в полевом кормопроизводстве Прибайкалья // Кормопроизводство. 2022. № 3. С. 21–25. DOI: 10.25685/krm.2022.3.2022.003.
  7. 7. Безгодова И. Л., Коновалова Н. Ю. Формирование однолетних бобово-злаковых смесей на основе перспективных сортов в условиях европейского севера России // Молочнохозяйственный вестник. 2022. № 1 (45). С. 24–43. DOI: 10.52231/2225-4269_2021_3_24.
  8. 8. Кравченко Р. В., Скамарохова А. С. Продуктивность бинарных вико-злаковых травосмесей в условиях равнинного агроландшафта западного Предкавказья // Пермский аграрный вестник. 2023. № 2 (42). С. 27–33. DOI: 10.47737/2307-2873_2023_42_27.
  9. 9. Шукис С. К., Шукис Е. Р. Биолого-хозяйственная оценка сортов и линий вики посевной в условиях Алтайского края и их реакция на сроки посева // Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии им. В. Р. Филиппова. 2021. № 2 (63). С. 35–43. DOI: 10.34655/bgsha.2021.63.2.005.
  10. 10. Исмоилова К. М., Кулиев Т. Х., Каримова Ш. Б.К. Кормовая и селекционная ценность вики в условиях почвенного засоления // Universum: химия и биология. 2023. № 2–1 (104). С. 26–30. DOI: 10.32743/UniChem.2023.104.2.14894.
  11. 11. Теличко О. Н., Емельянов А. Н. Влияние видового состава травосмесей на урожайность зеленой массы и засоренность посевов // Дальневосточный аграрный вестник. 2017. № 4 (44). С. 74–79.
  12. 12. Артамонов И. В. Сравнение образцов кормов по содержанию в них незаменимых аминокислот // АгроЗооТехника. 2022. Т. 5, № 1.
  13. 13. Кузин Е. Н., Арефьев А. Н., Кузина Е. Е. Влияние элементов биологического земледелия на агрофизические свойства лугово-черноземной почвы и продуктивность сельскохозяйственных культур // Сурский вестник. 2022. № 2 (18). С. 15–19. DOI: 10.36461/2619-1202_2022_02_003.
  14. 14. Зеленин И. Н. Яровые культуры для сидеральных паров // Достижения науки и техники АПК. 2009. № 5. С. 38–39.
  15. 15. Методические указания по проведению полевых опытов с кормовыми культурами / сост. Ю. К. Новосёлов, В. Н. Киреев, Г. П. Кутузов и др.; РАСХН. М., 1997. 156 с.
  16. 16. Методика изучения коллекции зернобобовых культур / сост. Н. И. Мирошниченко, Р. Б. Дёмина, Л. В. Мокень и др.; ВАСХНИЛ, ВИР. Л.: ВИР, 1968. 174 с.
  17. 17. Изучение образцов мировой коллекции вики посевной: метод. указания / сост. С. И. Репьев, Л. В. Леокене, Б. И. Макаров и др.; ВАСХНИЛ, ВИР. Л.: ВИР, 1983. 22 с.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library