RAS PresidiumВестник Дальневосточного отделения Российской академии наук Vestnik of the Far East Branch of the Russian Academy of Sciences

  • ISSN (Print) 0869-7698
  • ISSN (Online) 3034-5308

Brown algae Costaria costata is a promising source of nutrients and biologically active compounds

PII
10.31857/S0869769824030034-1
DOI
10.31857/S0869769824030034
Publication type
Review
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 3
Pages
57-68
Abstract
Brown algae are a rich source of essential nutrients, including carbohydrates, proteins, minerals, polyunsaturated lipids, as well as a number of other health-promoting compounds that can act on a wide range of diseases. An overview is presented of the chemical composition of the brown algae Costaria costata, the biological activity of the polysaccharide fucoidan and phlorotannin isolated from it – compounds characteristic only of brown algae, as well as the effects associated with their consumption.
Keywords
Costaria costata бурые водоросли фукоиданы флоротаннины
Date of publication
15.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
12

References

  1. 1. Cardoso S. M., Pereira O. R., Seca A. M.L. et al. Seaweeds as preventive agents for cardiovascular diseases: From nutrients to functional foods // Mar. Drugs. 2015. Vol.13. P. 6838–6865.
  2. 2. Белоус О. С., Титлянова Т. В., Титлянов Э. Я. Морские растения бухты Троицы и смежных акваторий (залив Петра Великого, Японское море). Владивосток: Дальнаука, 2013. 264 с.
  3. 3. Денисова А. В., Крупнова Т. Н. Перспективы культивирования костарии ребристой (Costaria costata) // Тезисы докладов четвертой международной научно-практической конференции «Морские прибрежные экосистемы. Водоросли, беспозвоночные и продукты их переработки», 19–22 сентября 2011 года, г. Южно-Сахалинск. Южно-Сахалинск: СахНИРО, 2011. С. 176–177.
  4. 4. Суховеева М. В., Подкорытова А. В. Промысловые водоросли и травы морей Дальнего Востока: биология, распределение, запасы, технология переработки. Владивосток: ТИНРО-Центр, 2006. 244 с.
  5. 5. Dawczynski C., Schubert R., Jahreis G. Amino acids, fatty acids, and dietary fiber in edible seaweed products // Food Chem. 2007. Vol. 103. P. 891–899.
  6. 6. Patarra R. F., Paiva L., Neto A. I. et al. Nutritional value of selected macroalgae // J. Appl. Phycol. 2011. Vol. 23. P. 205–208.
  7. 7. Имбс Т. И., Шевченко Н. М., Суховерхов С. В. и др. Сезонные изменения состава и структурные характеристики полисахаридов бурой водоросли Costaria costata // Химия природных соединений. 2009. № 6. С. 661–665.
  8. 8. Deniaud-Bouët E., Kervarec N., Michel G. et al. Chemical and enzymatic fractionation of cell walls from Fucales: Insights into the structure of the extracellular matrix of brown algae // Ann. Bot. 2014. Vol. 114. P. 1203–1216.
  9. 9. Усов А. И., Кошелева Е. А., Яковлев А. П. Полисахаридный состав некоторых бурых водорослей Японского моря // Биоорг. химия. 1985. Т. 11, № 6. С. 830–836.
  10. 10. Имбс Т. И., Красовская Н. П., Ермакова С. П. и др. Сравнительное исследование химического состава и противоопухолевой активности водно-этанольных экстрактов бурых водорослей Laminaria cichorioides, Costaria costata и Fucus evanescens // Биология моря. 2009. Т. 35, № 2. С. 140–146.
  11. 11. Имбс Т. И. Полисахариды и низкомолекулярные метаболиты некоторых массовых видов бурых водорослей морей Дальнего Востока России. Способ комплексной переработки водорослей: дис. … канд. хим. наук / ТИБОХ. Владивосток, 2010. 122 с.
  12. 12. Anastyuk S. D., Shevchenko N. M., Nazarenko E. L. et al. Structural analysis of a highly sulfated fucan from the brown alga Laminaria cichorioides by tandem MALDI and ESI mass spectrometry // Carbohydr. Res. 2010. Vol. 345, N15. P. 2206–2212.
  13. 13. Bilan M. I., Grachev A. A., Shashkov A. S., Kelly M. et al. Further studies on the composition and structure of a fucoidan preparation from the brown alga Saccharina latissima // Carbohydr. Res. 2010. Vol. 345, N14. P. 2038–2047.
  14. 14. Cumashi A., Ushakova N. A., Preobrazhenslaya N. E., D’Incecco A. et al. A comparative study of the anti-inflammatory, anticoagulant, antiangiogenic, and antiadhesive activities of nine different fucoidans from brown seaweeds // Glycobiology. 2007. Vol. 17. P. 541–552.
  15. 15. Anastyuk S. D., Imbs T. I., Shevchenko N. M. et al. ESIMS analysis of fucoidan preparations from Costaria costata, extracted from alga at different life-stages // Carbohydr. Polym. 2012. Vol. 90. P. 993–1002.
  16. 16. Ermakova S. P., Sokolova R. V., Kim S.-M. et al. Fucoidan from brown seaweeds Sargassum hornery, Eclonia cava, Costaria costata structural characteristics and anticancer activity // Appl. Biochem. Biotechnol. 2011. Vol. 164. P. 841–850.
  17. 17. Moon H. J., Park K. S., Ku M. J. et al. Effect of Costaria costata fucoidan on expression of matrix metalloproteinase-1 promoter, mRNA, and protein // J. Nat. Prod. 2009. Vol.72. P. 1731–1734.
  18. 18. Prokofjeva M. M., Imbs T. I., Shevchenko N. M. et al. Fucoidans as potential inhibitors of HIV-1 // Mar. Drugs. 2013. Vol. 11, N8. P. 3000–3014.
  19. 19. Макаренкова И. Д., Леонова Г. Н., Майстровская О. С. и др. Противовирусная активность сульфатированных полисахаридов из бурых водорослей при экспериментальном клещевом энцефалите: связь структуры и функции // Тихоокеан. мед. журн. 2012. Т. 1. С. 44–46.
  20. 20. Martínez J. H.I., Castañeda H. G.T. Preparation and chromatographic analysis of phlorotannins // J. Chromatogr. Sci. 2013. Vol. 51. P. 825–838.
  21. 21. Ragan M. A., Glombitza K. W. Phlorotannins, brown algal polyphenols // Prog. Phycol. Res. 1986. Vol. 4. P. 129–241.
  22. 22. Имбс Т. И., Звягинцева Т. Н. Флоротаннины – полифенольные метаболиты бурых водорослей // Биология моря. 2018. Т. 44, № 4. С. 217– 227.
  23. 23. Tierney M. S., Soler-Vila A., Rai D. K. et al. UPLC-MS profiling of low molecular weight phlorotannin polymers in Ascophyllum nodosum, Pelvetia canaliculata and Fucus spiralis // Metabolomics. 2014. Vol. 10. P. 524–535.
  24. 24. Сильченко А. С., Имбс Т. И., Звягинцева Т. Н. и др. Метаболиты бурых водорослей – ингибиторы фукоидан-гидролаз морских организмов // Химия природ. соединений 2017. № 2. С. 291–295.
  25. 25. Ferreres F., Lopes G., Gil-Izquierdo A. et al. Phlorotannin еxtracts from Fucales сharacterized by HPLC-DAD-ESI–MSn: approaches to hyaluronidase inhibitory capacity and antioxidant properties // Mar. Drugs. 2012. Vol. 10. P. 2766–2781.
  26. 26. Tierney M. S., Smyth T. J., Rai D. K. et al. Enrichment of polyphenol contents and antioxidant activities of Irish brown macroalgae using food-friendly techniques based on polarity and molecular size // Food Chem. 2013. Vol. 139. P. 753–761.
  27. 27. Krentz A. J., Bailey C. J. Oral antidiabetic agents: current role in type 2 diabetes mellitus // Drugs. 2005. Vol. 65. P. 385–411.
  28. 28. Yoon N. Y., Lee S.-H., Yong-Li, Kim S.-K. Phlorotannins from Ishige okamurae and their acetyl and butyrylcholinesterase inhibitory effects // J. Funct. Foods. 2009. Vol. 1. P. 331–335.
  29. 29. Shibata T., Fujimoto K., Nagayama K. et al. Inhibitory activity of brown algal phlorotannins against hyaluronidase // Int. J. Food Sci. Technol. 2002. Vol. 37. P. 703–709.
  30. 30. Imbs T. I., Silchenko A. S., Fedoreev S. A. et al. Fucoidanase inhibitory activity of phlorotannins from brown algae // Algal Res. 2018. Vol. 32. P. 54–59.
  31. 31. Malyarenko O. S., Imbs T. I., Ermakova S. P. In vitro anticancer and radiosensitizing activities of phlorethols from the brown alga Costaria costata // Molecules. 2020. Vol. 25. P. 115–122. 3208.
  32. 32. Bakunina I., Imbs T., Likhatskaya G. et al. Effect of phlorotannins from brown algae Costaria costata on α-N-acetylgalactosaminidase produced by duodenal adenocarcinoma and melanoma cells // Mar. Drugs. 2023. Vol. 21, N33. P. 1–18.
  33. 33. Holdt S. L., Kraan S. Bioactive compounds in seaweed: Functional food applications and legislation // J. Appl. Phycol. 2011. Vol. 23. P. 543–597.
  34. 34. Ninomiya K. Science of umami taste: Adaptation to gastronomic culture // Flavour. 2015. Vol. 4. P. 13.
  35. 35. Хотимченко С. В. Липиды морских водорослей-макрофитов и трав. Структура, распределение, анализ. Владивосток: Дальнаука, 2003. 234 с.
  36. 36. Nelson M. M., Phleger C. F., Nichols P. D. Seasonal lipid composition in macroalgae of the northeastern Pacific Ocean // Bot. Mar. 2002. Vol. 45. P. 58–65.
  37. 37. Pereira H., Barreira L., Figueiredo F. et al. Polyunsaturated fatty acids of marine macroalgae: Potential for nutritional and pharmaceutical applications // Mar. Drugs. 2012. Vol. 10. P. 1920–1935.
  38. 38. Simopoulos A. P. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids // Biomed. Pharmacother. 2002. Vol. 56. P. 365–379.
  39. 39. Simopoulos A. The importance of the omega-6 /omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases // Exp. Biol. Med. 2008. Vol. 233. P. 674–688.
  40. 40. Герасименко Н. И., Бусарова Н. Г., Моисеенко О. П. Сезонные изменения в содержании липидов, жирных кислот и пигментов бурой водоросли Costaria costata // Физиол. pастений. 2010. Т. 57, № 2. C. 217–223.
  41. 41. Adrogué H. J., Madias N. E. The impact of sodium and potassium on hypertension risk // Semin. Nephrol. 2014. Vol. 34. P. 257–272.
  42. 42. Moro C. O., Basile G. Obesity and medicinal plants // Fitoterapia. 2000. Vol. 71. P. S73–S82.
  43. 43. Küpper F. C., Feiters M. C., Olofsson B. et al. Commemorating two centuries of iodine research: An interdisciplinary overview of current research // Angew. Chem. Int. Ed. 2011. Vol. 50. P. 11598–11620.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library