RAS PresidiumВестник Дальневосточного отделения Российской академии наук Vestnik of the Far East Branch of the Russian Academy of Sciences

  • ISSN (Print) 0869-7698
  • ISSN (Online) 3034-5308

Variability in the biochemical composition of a variety population of edible squash in generations of selection

PII
10.31857/S0869769824040099-1
DOI
10.31857/S0869769824040099
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 4
Pages
119-125
Abstract
Our research revealed a stable one-way modification variation (weak) in “the content of sugars” in all variants of population F8, F9V = 1.9–7.7%; 4.8–10.0%, uniformity – 98.1–92.3%; 95.2–90.0%, respectively). The content of carotene in F8 and F9 was most variable for the studied variants (CV = 20.0–60.0%; 14.7–30.0%, uniformity – 40.0–80.0; 70.0–85.3%, respectively). A moderate and significant variation in the content of vitamin C was characteristic of F8 (CV = 12.9–30.0, uniformity – 70.0–87.1%), a weak and moderate variation was observed in F9 (CV = 6.2–20.0%, uniformity – 80.0–93.8%). Variants F8, F9 had an ascorbic acid content of 14.2–21.7; 19.5–24.4 mg% accordingly, which exceeds the technological requirements imposed on varieties of edible squash for processing. Based on the evaluation of variation in the chemical parameters of fruit quality, by recurrent individual selection using the methods of halves, for the conservation of positive changes in variety population 945 and variants of necessary type, we selected seeds from the spare halves of variants F9 945-13, 945-27, 945-11, 945-12, 945-22, and 945-31 for further testing for economically important traits.
Keywords
тыква столовая аналитическая селекция сортовая популяция варианты (линии) поколений отбора изменчивость биохимических показателей
Date of publication
15.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
13

References

  1. 1. Химич Г. А., Коротцева И. Б. Конвейер сортов тыквы столовой селекции ВНИИССОК // Овощи России. 2018. № 1. С. 63–65.
  2. 2. Корнилова М. С., Курунина Д. П., Варивода Г. В. Создание конкурентоспособных сортов дыни и тыквы с ценными хозяйственными признаками // Овощи России. 2021. № 6. С. 36–41.
  3. 3. Голубкина Н. А., Химич Г. А., Антошкина М. С., Плотникова У. Д., Надежкин С. М., Коротцева И. Б. Особенности каротиноидного состава тыквы Конфетка, перспективы использования // Овощи России. 2021. № 1. С. 111–116.
  4. 4. Кулякина Н. В., Кузьмицкая Г. А., Шестопалова Г. Е., Базилевич Л. В., Селезнева Н. Н. Оценка тыквы столовой по биохимическим показателям как перспективного сырья для продуктов функционального назначения в Дальневосточном регионе // Овощи России. 2019. № 2. С. 63–69.
  5. 5. Теханович Г. А., Елацкова А. Г., Елацков Ю. А. Исследования Н. И. Вавилова и его влияние на развитие интродукции, изучении коллекции и селекции бахчевых культур // Vavilovia. 2019. № 2 (2). С. 44–57.
  6. 6. Корнилов А. С. Селекция и семеноводство овощных культур на юге Дальнего Востока. Владивосток, 2008. 143 с.
  7. 7. Пискунова Т. М., Мутьева З. Ф. Коллекция ВИР – источник исходного материала для перспективных направлений селекции кабачка и тыквы // Овощи России. 2016. № 3 (32). С. 18–23.
  8. 8. Пискунова Т. М., Гашкова И. В., Ажмухамедова М. А. Местные сорта бахчевых культур как источники для селекции на качество плода // Современные тенденции в селекции и семеноводстве овощных культур. Традиции и перспективы: I Междунар. науч.-практ. конф., 4–6 авг. 2008 г. М.: ВНИИССОК, 2008. Т. 2. С. 243–245.
  9. 9. Тарасенков И. И. Селекция овощных и бахчевых культур во ВНИИО // Сборник научных трудов по овощеводству и бахчеводству. К 75-летию ВНИИО. Т. 1: Селекция и семеноводство. М.: ВНИИО, 2006. С. 24–29.
  10. 10. Быковский Ю. А., Варивода Е. А., Малуева С. В., Никулина Т. М. Селекция бахчевых культур для юго-востока России // Картофель и овощи. 2017. № 6. С. 37–40.
  11. 11. Линда Л. П., Каражия В. Ф., Соболева И. М., Саранди Т. А., Ботнарь О., Мигалатьев О. Оценка сортов и гибридов тыквы столовой, районированных в Молдове, на пригодность к переработке // Овощи России. 2012. № 3. С. 62–68.
  12. 12. Бунин М. С., Пивоваров В. Ф., Павлов Л. В. Положение о производстве семян элиты овощных, бахчевых культур, кормовых корнеплодов и кормовой капусты. М., 2008. 28 с.
  13. 13. Литвинов С. С. Методика полевого опыта в овощеводстве. М.: ВНИИО, 2011. 648 с.
  14. 14. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). 4-е изд., перераб. и доп. М.: Колос, 1979. 416 с.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library