- PII
- 10.31857/S0869769824040035-1
- DOI
- 10.31857/S0869769824040035
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume / Issue number 4
- Pages
- 60-71
- Abstract
- Creating high-yielding varieties of wheat, barley, and buckwheat with resistance to lodging and high technological and biochemical parameters of grain is one of the most important challenges for breeding. The paper evaluates some varieties of wheat (Triticum aestivum L.), spring barley (Hordeum vulgare L.), and buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) from a competitive variety trial under the conditions of the monsoon climate of Primorsky kray. The research was conducted at FSBSI “FSC of Agrobiotechnology of the Far East named after A. K. Chaika” in 2021–2023. Eleven soft spring wheat varieties, eleven spring barley varieties, and ten buckwheat varieties were used as the research object. The following varieties were selected based on the results of the complex study on economically important traits (plant height, ear length, the number of grains per ear, yield, and resistance to lodging), biochemical (protein, gluten, starch, oil, and cereal yield) and technological parameters (grain hardness, bulk density, and TKW):wheat – Primorskaya 219, Primorskaya 269, and Primorskaya 274; spring barley – Primorskii 100 and Primorskii 153; buckwheat – Primorskaya 442 andPrimorskaya 437. Many years of breeding work resulted in the creation of new highly productive varieties of soft spring wheat Primorskaya 274 (Okeanskaya) and spring barley Primorskii 153 (Ussuriets), which were submitted to the State variety testing in 2023.
- Keywords
- яровая пшеница яровой ячмень гречиха элементы продуктивности жир белок крахмал пленчатость урожайность
- Date of publication
- 15.09.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 12
References
- 1. Иванов Н. В., Юров С. С. Разработка информационной системы анализа урожайности зерновых культур и основных элементов ее структуры // Бизнес и дизайн ревю. 2022. № 2 (26). С. 31–43.
- 2. Андреев А. А., Драчева М. К., Кутепова И. А. Использование методов оценки адаптивной способности генотипов в селекции озимой пшеницы на повышение урожайности // Владимирский земледелец. 2021. № 4. С. 33–36. DOI: 10.24412/2225-2584-2021-4-33-36.
- 3. Савина В. В. Изучение ярового ячменя в конкурсном сортоиспытании по продуктивности в условиях Якутии // Междунар. науч.-исслед. журн. 2023. № 16 (136). DOI: 10.23670/IRJ.2023.136.14.
- 4. Klykov A. G., Murugova G. A., Bogdan P. M., Konovalova I. V., Timoshinova O. A., Kryuchkova N. A. Use of genetic resources in white straw and cereal crops breeding in the monsoon climate // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2020. Vol. 548, is. 6. 062014. DOI: 10.1088/1755-1315/548/6/062014.
- 5. Трофимов И. А., Трофимова Л. С., Яковлева Е. П. Районирование Дальнего Востока для оценки перспектив развития сельского хозяйства // Достижения науки и техники АПК. 2022. Т. 36, № 4. С. 61–65. DOI: 10.53859/02352451_2022_36_4-61.
- 6. Клыков А. Г., Муругова Г. А., Тимошинова О. А., Коновалова И. В., Самагина Ю. В. Адаптивный потенциал сортов и линий зерновых культур приморской селекции // Вестн. ДВО РАН. 2022. № 3. С. 18–32. DOI: 10.37102/0869_7698_2022_223_03_2.
- 7. Клыков А. Г., Тимошинова О. А., Богдан П. М., Коновалова И. В., Тимошинов Р. В. Результаты использования озимых форм в селекции яровой мягкой пшеницы (Triticum aestivum L.) // Дальневост. аграр. вестн. 2019. № 2 (50). С. 31–38. DOI: 10.24411/1999-6837-2019-12017.
- 8. Клыков А. Г., Тимошинова О. А., Богдан П. М., Коновалова И. В., Тимошинов Р. В. Формирование продуктивности и качества зерна яровой мягкой пшеницы в условиях муссонного климата // Вестн. рос. с.-х. науки. 2020. № 1. С. 46–48. DOI: 10.30850/vrsn/2020/1/46-48.
- 9. Wang Y., Frei M. Stressed food – The impact of abiotic environmental stresses on crop quality // Agriculture, Ecosystems and Environment. 2011. Vol. 141. P. 271–286. DOI: 10.1016/J.AGEE.2011.03.017.
- 10. Кадырова Ф. З., Климова Л. Р., Кадырова Л. Р. Формирование качества плодов в процессе селекции гречихи // Агробиотехнологии и цифровое земледелие. 2022. № 4 (14). С. 29–33. DOI: 10.127337/2782-490Х-2022-29-33.
- 11. Глазова З. И., Михайлова И. М. Урожайность и технологические свойства зерна гречихи в зависимости от сорта и удобрений // Зернобобовые и крупяные культуры. 2018. № 1 (25). С. 87–91. DOI: 10.24411/2309-348Х-2018-10006.
- 12. Бобков С. В., Зотиков В. И., Михайлова И. М. Разработка метода отбора на высокое содержание белка в семенах гречихи // Зернобобовые и крупяные культуры. 2019. № 4 (32). DOI: 10.24411/2309-348X-2019-11126.
- 13. Кузнецова Е. А., Климова Е. В., Шаякова Л. В., Шушаева Е. Г., Фесенко А. Н. Производство порошка из гречишной лузги – путь к созданию безотходных высокоэффективных технологий // Зернобобовые и крупяные культуры. 2021. № 1 (37). С. 69–75. DOI: 10.24212/2309-348Х-2021-1-69-75.
- 14. Бучилина А. С., Гунькова П. И., Ишевский А. Л., Баракова Н. В., Москвичёва Е. В., Фомичёва Т. И. Пищевая ценность гречишной крупы из Алтайского края России // Вестн. Междунар. акад. холода. 2021. № 2. С. 64–72. DOI: 10.17586/1606-4313-2021-20-2-64-72.